První český vesnický orloj v bývalé trafostanici naproti Muzeu betlémů, dokončený 20. září 2008.

Kryštofovo Údolí (německy Christofsgrund) je vesnice na severu Česka, v okrese Liberec, v libereckém kraji. Leží asi 8 km západně od Liberce na silnici z Chrastavy do Osečné v hlubokém údolí říčky Rokytky v Ještědsko-kozákovském hřbetu. Obec má převážně rekreační charakter, od 1. ledna 2005 byla její větší část prohlášena vesnickou památkovou zónou.

Podél říčky je obcí vedena silnice z Chrastavy, Andělské Hory do Osečné přes Křížany. Obec má také železniční spojení, prochází jí trať z Liberce do Jablonného v Podještědí a České Lípy.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Kryštofovo Údolí (385 m n.m.)
Okres: Liberec
GPS: N 50° 46.507′, E 14° 56.140′
Mapa: ZDE

MÍSTNÍ ZAJÍMAVOSTI

  • V obci je velké množství zachovalých dřevěných a hrázděných staveb. V prvním poschodí bývalé školy (dnešní restauraci „U Kryštofa“) je umístěna výstava lidových betlémů. Mezi těmito více než 20 betlémy jsou jak betlémy miniaturní, tak i obrovské, zabírající dvě desítky metrů čtverečních. Nejstarší z exponátů je z roku 1846.
  • První český vesnický orloj v bývalé trafostanici naproti Muzeu betlémů, dokončený 20. září 2008.
  • Železniční viadukt v Novině byl postaven v letech 1899–1900. Má 14 oblouků, délku 202 metrů, trať na něm vede do oblouku ve výšce až 30 metrů nad zemí. Po jeho přejetí vjíždí vlak mířící směrem do České Lípy do 800 metrů dlouhého tunelu.

Zdroje:wikipedie.cz, krystofovoudoli.cz

Sdílejte:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *