Transbordér je upravená lanovka. K dopravě přes překážku užívá kabinku zavěšenou na kladkách. Kabinkou pohybují přímo cestující tím, že tahají za lano. Kladkostroj je sestavený tak, aby cestující nemuseli vynakládat velkou sílu.

Povodeň v srpnu 2010 v Chrastavě zlikvidovala na řekách Jeřici, Lužické Nise a Vítkovském potoku čtyři mosty a dalších dvanáct poškodila. Zmizelo také sedm lávek. Zařízení nahradí strženou lávku Andělská Hora v části zvaná Kolonka přes Lužickou Nisu.

Kladkostroj je sestavený tak, aby cestující nemuseli vynakládat velkou sílu. Zařízení bude také součástí turistické stezky pro pěší a cyklisty.

Počítačová vizualizace transbordéru.
ZÁKLADNÍ INFORMACE

Transbordér (302 m n.m.)
Okres: Liberec (Andělská Hora – Machnín)
Charakter objektu: speciální převozní zařízení
GPS: N 50° 47.275′, E 14° 58.202“
Mapa: ZDE
Vstup: volný

Transbordér – pohled ze železničního mostu.

Projekt transbordéru pro Chrastavu pochází od architekta Martina Rajniše. Při jeho projektování se inspiroval stavbou profesora Mirko Bauma, který podobný transbordér vybudoval v Porúří na říčce Niers v roce 2003.

„Andělohorský transbordér je dřevěný, zatímco ten postavený v Německu je kovový. Dřevěná konstrukce souzní lépe s okolní přírodou, a přestože je mnohem levnější, může při pečlivé údržbě sloužit i čtyřicet let,“ řekl Rajniš.

Transbordér -videoreportáž

Transbordér Andělská Hora bude schopen přepravit až tři sta lidí za hodinu. Kapacita přepravní kabiny je šest osob nebo osm set kilogramů. Jeho zhotovení přijde na 650 tisíc korun, doba zhotovení pak byla pouhých 23 dnů. První zkušební jízdu místní odstartovali v „magický“ čas: v 10 hodin 10 minut 10.10.2010.

Transbordér bude připravený i na případnou další povodeň. Vozík je možné vyzvednout pomocí kladkostroje vzhůru nad úroveň pětisetleté vody. Mimo betonových základů je také celý systém skladný, což jej umožňuje kdykoliv přemístit a využít podle potřeby jinde.

Zdroje: idnes.cz, regiony24.cz, chrastava.cz.

Sdílejte:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *